Verslaving is een familieziekte... één persoon kan gebruiken maar het hele gezin lijdt eronder. Verslaving doodt niet de verslaafde. Het doodt de familie, kinderen en mensen die probeerden te helpen.

Als jouw broer of zus middelen gebruikt

Als jouw broer of zus middelen gebruikt dan ondervind jij hier waarschijnlijk hinder van. Je wilt misschien graag helpen om te voorkomen dat er meer problemen ontstaan. Je weet niet wat je moet doen, wist je voorheen wat je aan je broer/zus had en is het gedrag nu onvoorspelbaar geworden. Misschien wordt er geld aan je gevraagd, misschien moet je liegen tegen je ouders over dingen die jij wel weet van je broer of zus.

Verslaving vernietigt alles op zijn pad. Uit de weg gaan is de meest liefdevolle vorm van onthechting die je kunt beoefenen.

Is dit herkenbaar?

Vaak hebben broers en zussen een hele hechte band. Gebruik kan deze band ernstig verstoren. Fijne momenten maken plaats voor ruzie en een gespannen sfeer. Het kan zijn dat je je verantwoordelijk voelt voor je broer/zus en dat je het gevoel hebt tussen je broer/zus en je ouders in te staan.

Gevoelens van boosheid of verdriet, teleurstelling kunnen aanwezig zijn doordat je ziet dat je ouders zich veel zorgen maken, ook kan het zijn dat je zelf heel veel zorgen maakt over je broer/zus. Waardoor je zelf niet meer goed kan concentreren op school of op je werk.

Schaamte kan een rol gaan spelen over het gedrag van je broer/zus. Je kan het gevoel hebben dat alle aandacht alleen nog maar naar je broer/zus gaat met hun problemen waardoor je je alleen kan voelen. Het hele gezin word beïnvloed door het gebruik van een broer/zus .

Ook jij staat er niet alleen voor

In het tabblad Agenda kun je zien dat er anonieme bijeenkomsten zijn voor naasten van mensen met een verslaving, vaak (stief)ouders. Je ziet dat er ook avonden zijn waar jij aan kunt deelnemen, apart van de groep ouders. Daar is een ervaringsdeskundige aanwezig voor persoonlijke begeleiding. Je kunt in alle privacy en met gelijkgestemden alles delen wat je maar wilt over jouw ervaring met je broer/zus/familie in verslaving. Dus ook over de enorme impact die dit op jou heeft (gehad).

Alles wat hier besproken wordt blijft daar waar het besproken wordt. Je bent van harte welkom bij de bijeenkomsten. Voor data klik hier

De (anonieme) bijeenkomsten zijn kosteloos en vinden op genoemde donderdagavonden van 19.30 tot 22.00 uur plaats in Made. Het is goed als je laat weten dat je komt, ook last-minute. Hieronder zie je de opties om contact te zoeken, via 06, E-mail of Facebook Messenger. Je kunt dit gebruiken om je aan te melden, maar ook als je een vraag hebt of gewoon even contact wilt leggen zonder dat je precies weet wat je plan is. Je komt bij begripvolle mensen terecht.